Utrecht toont eerste impressie van nieuwe Amsterdamsestraatweg

Bij de Herenweg, de 1e Daalsedijk, de Plantage en de Watertoren worden bovendien verhoogde verkeersplateaus met een zebrapad aangelegd. Ook het zicht vanuit de zijstraten moet beter en daarom verdwijnen op strategische plekken parkeerplaatsen en fietsenrekken.

Ruim honderd bomen overleven de operatie niet, laat de gemeente weten. De oude bomen hebben te weinig ruimte om verder te groeien en zijn in slechte conditie. Alleen echt grote bomen, zoals aan het begin van de straatweg en bij de Watertoren, blijven staan. De andere worden vervangen door bomen die genoeg ruimte krijgen om uit te groeien. Hun schaduw moet in de zomer de straat koeler houden. Ook het terugdringen van asfalt moet de temperatuur op en rond de weg laag houden.

Belanghebbenden kunnen reageren via de website van het project. Behalve een aantal online bijeenkomsten organiseert de gemeente ook een inloopspreekuur in het Wijkbureau Noordwest op 29 september. Utrecht wil met de reacties een nieuwe versie van het plan schrijven en in 2023 aan de weg gaan werken. Over de herinrichting van de gevaarlijke straat wordt door de gemeenteraad al jaren gedebatteerd.