Wat was er precies aan de hand in Kamp?
Na meerdere meldingen, vermoedelijk van omwonenden, besluiten gemeente en politie een kijkje te nemen in een woning aan Kamp 27. En daarna nog een keer. Beide keren treffen ze sekswerkers aan. Terwijl er geen vergunning is voor een seksbedrijf op deze plek. Illegale prostitutie dus. Met kans op mensenhandel en andere misstanden, stelt de gemeente. Reden voor Baltus om de woning tijdelijk te sluiten, tot en met 30 augustus.
Incident of komt dit vaker voor?
Dat laatste. Vorig jaar is vier keer een pand gesloten in Lelystad, meldt de gemeente. Aan drie personen is een zogeheten last onder dwangsom opgelegd. In een geval gaat het om de eigenaar van een woning die tevens de verhuurder is.
Eind 2022 is het ook een paar keer raak. Na klachten uit de buurt wordt een sekshuis ontdekt in een woning aan De Meent. De twee aanwezige vrouwen geven aan dat ze uit vrije wil handelen, zegt de wijkagent. Een maand eerder treft de politie per toeval een illegaal bordeel aan in een woning in de wijk Wold. In de jacht op drie overvallers vinden agenten vier peeskamertjes in het huis.
Hoe zit het met dat vooruitstrevende beleid?
Lelystad kondigt in 2019 aan het aantal seksvergunningen compleet los te laten. Achterliggende gedachte: bij een maximum aan vergunningen gaan prostituees die per se in Lelystad willen werken, illegaal aan de slag. En daarmee is er geen zicht op. ,,Lelystad wordt echt geen Sodom en Gomorra’’, licht toenmalig burgemeester Ina Adema toe. ,,Er blijven regels in welke buurten het wel of juist niet kan. Prostitutie, seksuele bedrijven: het kent overlast die je niet in elke straat wil hebben.”
Revolutionair beleid dat in 2021 een vervolg krijgt: zelfstandig thuiswerkende prostituees in Lelystad hoeven geen vergunning meer aan te vragen. Wel roept de gemeente sekswerkers op om zich te laten ‘erkennen’: melden op het stadhuis dat ze sekswerker zijn. Dat ‘versterkt hun positie’, aldus Lelystad. Ze zijn in beeld en daarmee ‘beter beschermd tegen vervelende situaties’. En krijgen hulp als ze bijvoorbeeld willen ‘uitstappen’.
Na Assen is Lelystad de tweede gemeente die hiervoor kiest. Tilburg en Hilversum zijn sindsdien gevolgd.
Hoe reageert de sector?
Lelystad wordt niet bepaald overspoeld met seksinrichtingen. Dat zegt de gemeente in 2021 en dat beeld lijkt in de tussentijd niet veranderd. Verder hebben zich slechts twee sekswerkers aangemeld voor erkenning. Het totaal aantal sekswerkers is overigens niet bekend. ,,Dat kan dagelijks wisselen’’, zegt een woordvoerder namens burgemeester Baltus.
Wat zegt dat over het beleid?
,,Ondanks intensieve controles, proactief toezicht houden en adequaat reageren op meldingen, vinden er zaken buiten ons gezichtsveld plaats’’, zegt de woordvoerder. Dat blijkt wel uit de illegale bordelen die de afgelopen jaren in de stad zijn aangetroffen. ,,De oproep blijft dan ook aan onze inwoners: doe een melding als je bijvoorbeeld overlast hebt van een seksbedrijf of een vermoeden hebt van mensenhandel of andere vormen van ondermijning.’’
Over het aantal erkenningen: ,,We hadden inderdaad op meer gehoopt. Het is vrijwillig en we blijven mensen stimuleren om zich te laten erkennen. We vinden het belangrijk dat er hulp beschikbaar is en dat sekswerkers het gesprek kunnen aangaan.’’
In een nota van de gemeente Vijfheerenlanden staat het wat krachtiger. Deze gemeente vroeg Lelystad en Assen vorig jaar naar de ervaringen met de registratie van sekswerkers. Lelystad concludeert dat de erkenning ‘als zodanig niet voldoet’. Immers, twee personen is ‘ondanks alle inzet’ niet veel.
Het kan overigens slechter. In Assen had zich eind vorig jaar maar één sekswerker gemeld.
Bron: destentor.nl