Laat je horen richting het kabinet m.b.t. Wet Regulering Sekswerk, het wetsvoorstel is nu in consultatie

De Wet Regulering Sekswerk is nieuwe wetgeving die het kabinet probeert door te drukken, zeer tegen de wens van sekswerkers zelf. Alle bekende belangenorganisaties tot aan Amnesty International aan toe hebben hun afkeur uitgesproken voor deze wetgeving die sekswerkers meer problemen brengt en niks goeds oplevert. Nu is het wetsvoorstel in consultatie, wat betekent dat je er nu online op kan reageren om je mening te geven.

Je kan hier je mening doorgeven over de nieuwe wetgeving: internetconsultatie.nl/wijzigingreguleringsekswerk/reageren. Hieronder lees je een korte uitleg van wat de WRS inhoud (bron: privehuizenblog.nl).

Nog even in het kort… Wat is de Wet Regulering Sekswerk?

Volgens het kabinet zou het doel van de WRS moeten zijn om mensenhandel tegen te gaan en moet het de rechtspositie van sekswerkers te verbeteren waardoor ze beter toegang krijgen tot verzekeringen, zakelijke bankrekeningen en andere zaken. Dat klinkt mooi, maar wat de sekswerkers moeten doen voor die verbeterde rechtspositie, krijgt geen enkele steun vanuit de branche.

Dit is in het kort wat er gaat gebeuren als de WRS wordt ingevoerd:

  • Sekswerkers moeten zich verplicht met naam en toenaam laten registreren
  • Om de vergunning te krijgen moeten sekswerkers worden goedgekeurd na een persoonlijk gesprek met een ambtenaar, die zal bepalen of de dame het werk wel echt wil doen
  • Sekswerkers die zonder vergunning werken krijgen een boete van 20.000 euro (dit wordt mogelijk nog gewijzigd)
  • Iedereen die een ‘financieel voordeel’ heeft van een sekswerker kan een gevangenisstraf krijgen. Dat is bedoeld om pooiers tegen te gaan, maar het werkt ook tegen bijvoorbeeld chauffeurs, boekhouders, adverteerders.
  • De leeftijdsgrens wordt van 18 jaar naar 21 jaar verhoogd

Iedereen die er verstand van heeft is tegen de Wet Regulering Sekswerk

Alle belangenverenigingen voor sekswerkers zijn tegen deze wet en ze zijn niet de enigen. Marjan Wijers, juriste die promoveerde op sekswerkrechten spreekt zelfs van een ‘averechts effect‘. Joep Rottier die promoveerde als criminoloog op sekswerkbeleid noemt de wet ‘rampzalig voor sekswerkers‘. En SOA Aids Nederland meld dat er “aanhoudende kritiek is van sekswerkers, de Raad van State, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en tal van maatschappelijke organisaties”.  Ook Amnesty International en Human Rights Watch pleiten voor een andere aanpak.

Uit alles blijkt dat deze wet wordt gedreven door de geloofsovertuiging van de aanjager Gert-Jan Segers, die sinds 2015 (tot januari 2023) de fractievoorzitter is van de ChristenUnie. Het heeft niets van doen met een logisch beleid of christelijke naastenliefde. Deze moraalridder drukt het door en de zogenaamd liberale Mark Rutte en de zogenaamde pro-prostitutie partij D66 lijken er geen strobreed voor in de weg te leggen.