Wat schiet Utrecht op met het advies over de toekomst van sekswerk in Utrecht?

Actievoerders in 2017 bij de informatieavond over de mogelijke komst van een tippelzone in De Meern. © Sem van der Wal

Het langverwachte rapport van de commissie-Sorgdrager over hoe het verder moet met sekswerk in de stad Utrecht is donderdag gepresenteerd. Maar de vraag is of Utrecht iets opschiet met het advies.
Diane Hoekstra

Jarenlang werd er door verschillende partijen – met het progressieve blok van GroenLinks en D66 voorop – aan vastgehouden: de terugkeer van raamprostitutie, zoals die in het verleden plaatsvond aan het Zandpad. Maar erkent Sorgdrager, dit is niet meer passend in de huidige branche, waar bemiddeling steeds meer via internet plaatsvindt. Het plan is door de tijd ingehaald. Daar kunnen zelfs de voorstanders niet meer omheen. De kans dat het Nieuwe Zandpad in Overvecht alsnog wordt gerealiseerd is daarom klein.

Dat wil niet zeggen dat er helemaal geen ruimte meer komt voor raamprostitutie in de stad. De commissie Sorgdrager adviseert dit op kleinschalige wijze alsnog te realiseren. De eerder genoemde partijen als GroenLinks, D66, maar bijvoorbeeld ook de PvdA willen het liefst dat sekswerkers op uiteenlopende plekken in de stad veilig en vrij van stigmatisering kunnen werken. Dat stuit echter nog steeds op veel bezwaren van een ander deel van de raad, zoals coalitiepartij ChristenUnie, maar ook het CDA en Stadsbelang Utrecht.
Utrechts trauma

Opvallend is dat Sorgdrager pleit voor een terugkeer – al is het in afgeslankte vorm – van een tippelzone. Daarbij gaat ze voorbij aan een eerdere mislukte poging van Utrecht de tippelzone aan de Europalaan te verplaatsen naar de Boteyken in De Meern of de Elektronweg op Lage Weide. Het leidde tot fel verzet uit de buurt. Het plan van toenmalig wethouder Victor Everhardt werd zelfs zijn eigen partij D66 te veel. Het leverde hem en vele ambtenaren een trauma op.

Dit nog een keer proberen, lijkt – als er al een meerderheid voor te porren is – op voorhand al op een fiasco uit te lopen. Uitgebreid zijn toen al geschikte locaties afgewogen, die nu opnieuw tot weerstand bij de buurt zouden gaan leiden. Bovendien is het voor de ChristenUnie uitgesloten zo’n plan te steunen. ,,Dit boek hebben we gesloten in Utrecht’’, zegt commissielid Jan Wijmenga. ,,In de stad is dit niet meer maatschappelijk geaccepteerd.’’

De commissie toont zich ook niet blind voor de verdeeldheid in de politiek. ‘De belangen en meningen op dit onderwerp lopen uiteen en het is onmogelijk om een oplossing te bedenken waar consensus over bestaat of waar geen nadelige effecten aan kleven’, staat in het rapport. ‘De commissie is zich ervan bewust dat ook de raad verdeeld is en dat niet elke aanbeveling even eenvoudig, snel of gelijktijdig kan worden uitgevoerd.’

Consensus over thuiswerken

Hoe moeilijk het politieke debat over de toekomst van raamprostitutie en een tippelzone nog zal worden, de kans is wel groot dat de politiek tot consensus komt als het aankomt op thuiswerken voor sekswerkers, iets dat zich nu aan het zicht onttrekt. Het zou uit de illegaliteit getrokken moeten worden, aldus Sorgdrager. Iets waar van links tot rechts positief op gereageerd wordt. ,,Als je een heel goed vergunningstelsel maakt en veiligheid biedt, zie ik daar wel wat in,’’ zegt Cees Bos van Stadsbelang.

Het college van burgemeester en wethouders komt later dit jaar met een inhoudelijke reactie en met een voorstel hoe nu verder. In november volgt eerst nog een debat tussen de verschillende politieke partijen.

Bron: https://www.ad.nl/utrecht/wat-schiet-utrecht-op-met-het-advies-over-de-toekomst-van-sekswerk-in-utrecht~a5c64442/?cb=712f101162b6012f3c3f340b2d46f3d1&cb=2c2cc89819b3c7f003dd7dfd4bd1813a&auth_rd=1&auth_rd=1