Tientallen keren illegaal sekswerk ontdekt in woningen, hotels en een Airbnb

RTV UtrechtUtrecht – Gemeenten en politie stuiten honderden keren per jaar op illegale prostitutie, blijkt uit een rondgang van de NOS en regionale omroepen. In de provincie Utrecht is vooral illegaal sekswerk geconstateerd in woningen en hotels en ook een keer in een Airbnb.
Ruim 150 ondervraagde Nederlandse gemeenten zagen afgelopen vijf jaar meer dan 2700 keer illegale prostitutie, oftewel sekswerk zonder vergunning. Sekswerkers zijn dan actief op plekken waar dat niet mag, bijvoorbeeld ook vakantieparken en massagesalons.
De herkomst van de sekswerkers (meestal vrouwen) is enorm divers, maar de meesten komen uit Zuid-Amerika, Oost-Europa of uit Nederland zelf. Ze trekken rond en bivakkeren wekelijks ergens anders.

Misstanden en uitbuiting

Wat gemeenten zien aan sekswerk zonder vergunning is vermoedelijk het topje van de ijsberg. Amsterdam heeft het gevoel dat het illegale circuit groeit en zegt “zeer regelmatig” misstanden en uitbuiting aan te treffen. De gemeente Utrecht wil sekswerk vanuit huis mogelijk maken.
In veel gemeenten is sekswerk vanuit huis verboden. Eerder vandaag meldden we al dat gemeenten sterk verdeeld zijn over een wetsvoorstel om sekswerk vanuit eigen huis toe te staan. Zij zouden daarvoor een vergunning moeten gaan verlenen.

Amersfoort

Ook gemeenten die thuisontvangst nu al toestaan, zien regelmatig illegaal sekswerk. Amersfoort bijvoorbeeld.
Tussen 2018 en 2023 is daar 21 keer illegale prostitutie geconstateerd, vooral in woningen, maar ook in hotels en een Airbnb. Volgens de gemeente kwamen er geregeld klachten binnen van omwonenden, meestal over de aanloop van klanten.
Vooral over de Airbnb kwamen veel meldingen binnen. De woning werd vorig jaar “kennelijk voor een weekend gehuurd door een sekswerker”, meldt de gemeente. Klanten belden aan bij de verkeerde woning. Ook was er overlast in de buurt.

Tatoeage van pooier en gedwongen GHB-gebruik

In andere gevallen waren er in Amersfoort meldingen over “ongure types” en een onveilig gevoel. Een aantal keer was er een vermoeden van mensenhandel en bestonden er zorgen over de leeftijd van de sekswerksters. Een vrouw uit Roemenië had geen id, maar wel een tatoeage met de naam van haar vermoedelijke pooier.
In de gemeente Stichtse Vecht is twaalf keer melding gemaakt van illegaal sekswerk in een hotel. In een geval was er kind aanwezig, waarna er ook een melding bij Veilig Thuis is gedaan. Ook moest vrouw tegen haar wil GHB gebruiken en seks hebben met derden.
Er was verder een keer sprake van ruzie tussen klant en sekswerker over de betaling. En bij een controle op de A2 trof de politie twintig condooms aan bij een bijrijdster. Ze gaf aan dat dit voor persoonlijk gebruik was.

Vermoedens van mensenhandel in Nieuwegein

Nieuwegein constateerde negen keer illegaal sekswerk tussen 2018 en 2023. Steeds gebeurde dit vanuit een woning. Ongeveer de helft van constateringen kwam voort uit meldingen van omwonenden. Zij gaven vaak aan dat er op verschillende tijdstippen werd aangebeld door mannen die kort binnenbleven en weer vertrokken. Dit gaf een onveilig gevoel.
“Er is vaak sprake van vermoedens van mensenhandel, maar dit is moeilijk te concretiseren, omdat de sekswerkers vaak niet bereid zijn te praten over hun situatie”, laat de gemeente Nieuwegein weten.
In Eemnes, Houten, Wijk bij Duurstede, Rhenen en Veenendaal is ook illegaal sekswerk geconstateerd, maar in mindere mate. Er was een aantal keer sprake van overlast. Dat ging, net als bij andere gemeenten, bijvoorbeeld om het in- en uitlopen van allerlei personen in een woning, geluidsoverlast of een onveilig gevoel.
Houten noemt de werkomstandigheden goed, Eemnes zegt dat er geen bijzonderheden waren.

‘Onwenselijke situatie’

Illegale prostitutie is per definitie een onwenselijke situatie, benadrukt Wijk bij Duurstede. “Doordat er geen zicht is op waar het plaatsvindt kunnen overheden en zorginstellingen geen hulp aanbieden als dat gewenst is.” Daarnaast tast het de openbare orde en leefbaarheid aan, vindt de gemeente.
Vanwege het gebrek aan toezicht zien veel gemeenten illegale prostitutie als een risico. Regelmatig vragen handhavers zich af of prostitutie gedwongen is. Soms voert iemand anders dan de sekswerker het woord, wat gemeenten verdacht vinden. Toch gebeurt het zelden dat iemand toegeeft onder dwang te werken.
Als gemeenten illegale prostitutie aantreffen, kiezen zij er vaak voor om sekswerkers te waarschuwen en eventueel hulp aan te bieden. Ze kunnen eventueel ook panden sluiten of last onder dwangsom opleggen. Sekswerkers moeten dan een boete betalen als zij opnieuw worden betrapt.

Bron: https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3724432/tientallen-keren-illegaal-sekswerk-ontdekt-in-woningen-hotels-en-een-airbnb