Conclusie Erasmus MC: ‘Sekswerkers gedwongen naar illegaliteit tijdens lockdowns’

Het mag geen verrassing meer zijn dat sekswerkers het zwaar hadden tijdens de corona-lockdowns. Een recent onderzoek van Erasmus MC samen met SOA-AIDS Nederland laat de heftige impact zien van het overheidsbeleid, waardoor sekswerkers in Nederland noodgedwongen hun werk, dat ze voorheen legaal deden, illegaal moesten doen. De impact op de gezondheid, zowel mentaal als lichamelijk, is fors.

Gesloten ramen op de Wallen tijdens een lockdown

Nederland ging meermaals in lockdown tijdens de corona-pandemie, waarbij ook sekswerk verboden werd. Alle legale ontvangstlocaties werden gesloten, maar sekswerkers kregen geen toegang tot financiële steun vanuit de overheid. Terwijl de rest van de maatschappij daar wel aanspraak op kon maken. Het onderzoek van Erasmus MC en SOA-AIDS Nederland laat zien dat 70% van de sekswerkers in financiële problemen terecht kwam.

Daardoor konden veel sekswerkers niet anders dan proberen door te werken. Tijdens de eerste lockdown in 2020, werkte 55% van de sekswerkers door. En in 2021 was dit zelfs 90% van de sekswerkers, die toch klanten ontvingen. Maar dan dus op illegale locaties, want sexclubs en redlightdistricts mochten niet open.

Illegaal werken tijdens lockdowns zorgde voor grote onveiligheid sekswerkers

Het onderzoek vermeld dat 41% van de sekswerkers slachtoffer werden van geweld. Van alle slachtoffers van dit geweld, besloot slechts 21% daarvan naar de politie te stappen. De rest was vooral bang dat ze in de problemen zouden komen, omdat ze het werk (noodgedwongen) illegaal uitvoerden. Degenen die wel bij de politie aanklopten, werden nauwelijk serieus genomen. Het onderzoek stelt dat slechts 6% van de meldingen serieus werden genomen door de politie.

“Wanneer sekswerkers niet legaal kunnen werken en in een lockdown onvoldoende financieel gesteund worden, komt de veiligheid en gezondheid van sekswerkers in het gedrang” is de conclusie van het onderzoek. Ook stellen ze dat de overheid sekswerk had moeten behandelen als alle andere contactberoepen, zodat financiele steun wel mogelijk was geweest.

Het belang van legale ontvangstlocaties

Dit onderzoek laat ook zien hoe belangrijk het is dat er voldoende locaties zijn waar sekswerk uitgevoerd kan worden, in een veilige omgeving. Het werk vond nu vooral plaats in gewone woonhuizen en appartementen, of in hotels en vakantieparken. Allemaal plekken waar de sekswerker er alleen voor staat als een klant tot geweld over gaat. Bij raamprostitutie en in bordelen zijn altijd mensen aanwezig die een oogje in het zeil houden, hebben kamers vaak een noodknop en is de kans op escalatie fors kleiner.

Bron: Privehuizenblog.nl