La Cloche voelt zich gesteund door onderzoek Erasmus MC m.b.t. onveilig illegaal sekswerk

Wij van Privehuis La Cloche hebben eerder in een brandbrief onze grote zorgen uitgesproken over de plannen van verschillende gemeenten om sekswerk via thuisontvangst te legaliseren. Onze zorgen worden nu ook erkend in het onderzoek van het Erasmus MC, dat is gedaan in samenwerking met SOA-AIDS Nederland. Daaruit blijkt dat onveiligheid fors toeneemt in deze situaties, waarbij er geen exploitant aanwezig is om toezicht te houden. Duidelijke infographics hierover zijn geplaatst op Twitter door Sekswerk.info.

Zoals we ook in een recent interview met Algemeen Dagblad bespraken, hopen we dat overheden ook de ernst van de situatie gaan inzien. Dat ze inzien dat de plannen de positie van de sekswerkers juist onveiliger maken, zoals het onderzoek dus ook aantoont. Los daarvan, zal het legaliseren van thuis-ontvangst niet werken omdat een groot deel überhaupt niet legaal wil werken. De grootste groep die nu thuisontvangst doet komt vanuit Oost-Europa en Zuid-Amerika om hier tijdelijk te werken. Die willen zwart werken, hebben geen BSN nummer aangevraagd en zullen dan ook niet op de woning ingeschreven staan.

Degenen die wel legaal willen werken, doen dat nu grotendeels al op de bekende vergunde locaties zoals privehuizen, clubs, raambordelen en legale escortservice. Dit doen ze omdat ze hun eigen veiligheid en privacy belangrijk vinden en ook geen overlast willen veroorzaken in hun buurt met thuisontvangst.

Ook in de uitvoering van de plannen zijn er nog veel vraagtekens. Zo mogen sekswerkers die thuis willen werken geen advertenties plaatsen. Hoe komen ze dan aan hun klanten? En hoe gaat er gehandhaafd worden op de regels van legale thuisontvangst, als er nu al een personeelstekort is bij de controlerende instanties? En dan is het ook nog het plan in Utrecht om een huis met 10-15 sekswerkers toe te staan zonder exploitant, wie houd daar de controle op misstanden als pooiers, belastingontduiking, overlast, enzovoort? Wij krijgen het idee dat hier echt niet goed over nagedacht is.

Waarom deze vreemde ideeën met tegenovergestelde effecten?

Waarom is er geen goed landelijk beleid vanuit Den Haag, wat gemeenten moeten uitvoeren? Waarom geen goede vergunde locatie aanwijzen, zoals op bedrijventerreinen waar geen overlast is en de panden ruim en geschikt kunnen zijn? Waarom niet de reeds bestaande vergunde locaties gebruiken, met bestemmingplan prostitutie in woonwijken of winkelstraten? Plekken waar een goede exploitant de regels volgt zoals het nu ook al gaat. Iemand die de poortwachter kan zijn met zicht op de vrijheid en het wel en wee van de sekswerker. Die de zaken op orde heeft qua belastingafdracht, veiligheid en hygiëne en met goede controle van gemeente, politie en GGD? Het is toch niet zo moeilijk?

Management van Privehuis La Cloche, Privehuis House of Dreams en SM Studio Nederland
www.privehuislacloche.nl, www.privehuishod.nl, www.smstudio-nederland.nl