Jerry: ‘Het is de politiek die het Utrechtse sekswerk om zeep heeft geholpen’

Columnist Jerry Goossens © Angeliek de Jonge

COLUMN‘Een trio is altijd beter dan seks met maar één simpele hoer.’ Dit prototypisch staaltje masturbantenproza werd afgelopen week dusdanig grensoverschrijdend bevonden dat de auteur, lid van de Utrechtse studentenvereniging Veritas, het met een schorsing moest bekopen.

Over die zaak is al genoeg geluld -vergeef mij de woordkeuze- maar in een andere context zou ik er toch op terug willen komen. Sinds de afschaffing van het bordeelverbod is prostitutie in Nederland een legaal beroep. Daarmee zijn hoerenlopers consumenten geworden.

En als zo’n consument een voorkeur kenbaar maakt voor de gelijktijdig afgenomen diensten van twee sekswerkers in plaats van één, zou je dat als een legitieme vraag uit de markt kunnen opvatten. De formulering is wat kras, maar uiteindelijk is het niets anders dan een legitieme preferentie.

Niettemin sprak wethouder Eelco Eerenberg er tijdens een gemeenteraadsvergadering schande van. Tijdens diezelfde sessie toonde Eerenbergs partijgenoot Diederik van Vliet zich juist van zijn gevoelige kant.

,,Boos en verdrietig”, dat was hij. Waarom, zult u zich afvragen. Om de aanzwellende rijen bij de voedselbank? Om de ouderen die met de thermostaat op nul thuis zitten? Om de mensen die aankomende kerst met zwavelstokjes langs de deuren moeten?

Nee hoor. Diederik is boos en verdrietig omdat ‘sekswerkers in Utrecht te lang in de steek worden gelaten’.

Ach gossie.

Het is de politiek die het Utrechtse sekswerk om zeep heeft geholpen, door eerst de raamprostitutie te verbieden en later de tippelzone aan de Europalaan te ontruimen voor de bouw van een nieuw yuppenwijkje. Sindsdien zijn alle pogingen om de rooie lampen weer te ontsteken op grandioze mislukkingen uitgelopen.

In arren moede werd minister van staat Winnie Sorgdrager (óók D66) ingevlogen. Die verzon dat sekswerkers thuis maar achter de ramen moeten gaan zitten, of in knusse boetiekbordeeltjes. En oh ja, er moest ook weer een tippelzone komen. Dat een eerdere poging daartoe strandde op grimmig verzet van omwonenden is kennelijk geen beletsel.

De hardnekkigheid waarmee de Utrechtse politiek al bijna tien jaar aan dit dode paard staat te rukken is het absurdisme inmiddels voorbij. Overigens krijgt bijna tachtig procent van alle sekswerkers met seksueel geweld te maken. Maar laten we het vooral over vuilbekkende studentjes hebben.

Bron: https://www.ad.nl/utrecht/jerry-het-is-de-politiek-die-het-utrechtse-sekswerk-om-zeep-heeft-geholpen~a9868716/